Moderne cateringbelysning
Belysning til cateringI restauranten går god mad og moderne gastronomisk design op i en højere enhed for at skabe en vellykket aften. Et professionelt belysningskoncept skaber en atmosfære, der indbyder til at blive hængende og vende tilbage. En sofistikeret blanding af direkte og indirekte belysning bruges til restaurantbelysningen.
Anvendelsesområder
Flimmerfrit, behageligt lys bruges i restaurantens gæsteområde for at skabe privatliv i det offentlige område. Udvalgte lysfarver og -intensiteter sætter også den perfekte scene for retterne. Lampegiganten.dk Professional anbefaler farvegengivelsesværdier på mindst Ra 90 og belysningsstyrker på omkring 200 lux. Desuden er belysningen i restauranten - hvis den er dæmpbar - optimalt forberedt på skiftende scenarier som f.eks. fester.
Attraktiv udendørsbelysning er en integreret del af restaurantens belysningskoncept, da det er det første, en gæst lægger mærke til. Som regel beslutter gæsterne også, om en restaurant er et besøg værd, ud fra deres ydre indtryk. Vejlamper giver blandt andet også større sikkerhed for gæster og personale.
Lysene i køkkenet er udsat for høje niveauer af varmt fedt, dampe og høje temperaturer. Vådrumsarmaturer med kapslingsgrad IP54 er derfor et minimum. For praktisk brug af belysningen anbefaler vi lys, der kan tændes og dæmpes i grupper, og en farvegengivelse på Ra ≥ 90 for perfekt tilberedning af maden.
Restaurantens udvendige belysning afspejler interiørets identitet. Almindelige bygningsfacader kan forbedres visuelt med designorienteret cateringbelysning. Vi anbefaler også lamper af rustfrit stål, som kan modstå ekstreme vejrforhold og er korrosionsbestandige og nemme at rengøre.
Især i barer og caféer etableres og kommunikeres den første kontakt med gæsten i baren og ved disken. LED-stripbelysning er et eksempel på belysning, der er fængslende lige fra starten. Enten på undersiden af bordpladen, i en fordybning i den nederste del af disken eller bag gennemskinnelige materialer som opalglas eller akrylglas.
Gæstetoiletter er vigtige for cateringvirksomheder, der serverer alkoholiske drikke, er større end 50 m² og/eller har mere end 50 siddepladser. Funktionel belysning i restaurantens toiletområde sikrer også, at gæsterne er helt tilfredse i dette område.
Vores anbefalinger
Juridiske krav
Som med alle offentlige eller kommercielle steder gælder der også klart definerede regler for belysning i cateringbranchen for at sikre, at gæster og medarbejdere kan opholde sig sikkert der. Blandt andet er arbejdspladsforordningen A 3.4 og -> DIN EN 12464-1 vigtige.
Disse anbefales til belysning i restauranten:
- 100 lux: Korridorer
- 200 lux: indgang, spisestue, toiletter
- 300 lux: Kasse og buffet
På pubber og barer er belysningsstyrke under 100 lux en del af konceptet. Det gør det klart, at den rigtige belysning i restaurationsbranchen ikke kan beregnes ved hjælp af formler, men er designet som et samlet belysningskoncept, der afspejler restaurantens identitet.\ En generel regel er, at jo højere rummene er, jo højere skal armaturerne monteres, og jo kraftigere og flere lyskilder skal der være.
Tekniske aspekter af god belysning
Ideelt set bør restaurantlamper have en CRI > 90 for at få maden til at se lækker ud. En hyggelig farvetemperatur på 1.200 - 2.700 Kelvin understreger feel-good-stemningen i cateringsektoren. Et meget dynamisk lysbillede, der leder øjet, er særligt tiltalende og behageligt for øjet. Et eksempel er en markant oplyst barbagvæg og et diskret sidde- og loungeområde.