Lysdesign til kontoret
Mange medarbejdere bruger omkring 8 timer på en kontorarbejdsplads. God belysning er også en trivselsfaktor på arbejdspladsen: Den gør det muligt at udføre enhver aktivitet og har en indvirkning på helbredet.\ Belysningen er også en repræsentativ og økonomisk faktor for virksomheden. Lampegiganten.dk I over 20 år har lysdesignerne hos rådgivet erhvervskunder om den ideelle kontorbelysning under hensyntagen til alle individuelle forhold og ønsker.
Funktioner i moderne kontorbelysning
Menneskecentreret belysning
Kontorarmaturer bruger lys med en høj blå komponent for at fremme koncentrationen og modvirke træthed. Topmoderne HCL-belysningssystemer simulerer også naturlige dagslysændringer med deres lysfarve. De giver derfor optimal støtte til produktivitet og sundhed.
Opgaverelateret
Alle kontorer har skiftende arbejdsaktiviteter og -steder. Belysningen skal tage højde for alt dette for at optimere hverdagen på kontoret. For eksempel skal lyset ved et skrivebord opfylde andre kriterier end på et centralt mødested, hvor man ser på designarbejdet.
Energi- og omkostningseffektivitet
Rentabilitet er en nøglefaktor for enhver virksomhed. Intelligent kontorbelysning bruger effektiv LED-belysningsteknologi. Den reagerer også på medarbejdernes tilstedeværelse og intensiteten af det indfaldende dagslys ved hjælp af tilstedeværelses- og skumringssensorer.
Lys til kontoret
Belysningskvalitet på kontoret
Lampegiganten.dk Vores eksperter tager hensyn til de nøjagtige forhold på stedet, når de planlægger belysningen for at finde frem til den optimale kontorbelysning.
Med hensyn til rummets tilstand
vi tager højde for, for eksempel:
- Forekomst af dagslys
- Spredning af lys over vægge, Lofter og gulve
- Loftshøjde, nicher, vægfarver
- Rumzoner, der skal forbedres med lys
- Progression af lys og skygge i rummet
- Effekt af lys, Farver og materialer i atmosfæren
- Nationale faktorer, fordi lys også er et kulturelt spørgsmål
De rumlige betingelser giver løsninger.
Hvad angår light selection, inkluderer vi blandt andet:
- Belysningsniveau og Luminansfordeling
- Begrænsning af direkte blænding
- Begrænsning af reflekteret blænding på skærmen og andet arbejdsudstyr
- Tredimensionel synlighed gennem passende skyggelægning
- Undgåelse af forstyrrende skygger
- Lysfarve og farvegengivelse Flimmerfri
Udvalget af armaturer opfylder alle krav.
Mennesker i centrum
Forskningsundersøgelsen "Perceived lighting quality in the office" af Zumtobel og Fraunhofer Institute viser, hvad der er vigtigt for medarbejderne i kontorhverdagen.\ Vores lysdesign prioriterer altid medarbejderen højt.
Standarderne anbefaler belysningsstyrker på omkring 500 lux. Undersøgelsen viser dog, at medarbejderne foretrækker belysningsstyrker på over 800 lux.
Undersøgelsen viser, at kunstigt lys ofte bruges i mere end seks timer, ikke kun på vinterdage, men også om sommeren.
Individuelt dæmpbart og farveskiftende kunstigt lys øger velværet og dermed produktiviteten og kreativiteten.
Direkte/indirekte lys er mere behageligt for øjnene takket være mindre lysstyrkekontraster og giver de bedste lysforhold - hvilket medarbejderne også kan mærke.
Typer af kontorer
Ikke alle kontorer er ens. Vores lysdesignere sammensætter forskellige løsninger til dine individuelle lokaler, som du kan vælge imellem. Hvilke belysningssystemer, der anvendes, afhænger også altid af de juridiske krav.
- Gulvareal 10 til 50 m².
- For 1 til 2 personer
- Generelt høj andel af dagslys
Den kunstige belysning bruges midlertidigt. Armaturer, der er parallelle med vinduet, f.eks. hængelamper, anbefales.
- Gulvplads 50 til 300 m².
- For op til 25 personer
- Generelt kun i områder tæt på vinduer Naturligt udsatte zoner
De fleksible bordgrupper oplyses af mobile belysningssystemer som f.eks. gulvlamper til kontor. Dertil kommer rumorienteret omgivelsesbelysning, f.eks. med LED-paneler.
- Etageareal fra 400 til 1.200 m².
- For op til 100 personer
- Kræver generelt permanent kunstig belysning
Den kunstige belysning bruges midlertidigt. Armaturer, der er parallelle med vinduet, f.eks. hængelamper, anbefales.
Arbejdspladsregler for belysning
DIN EN 12464 og ASR 7/3 giver præcise oplysninger om belysningsstyrken på arbejdspladsen.\ Arbejdspladsdirektivet foreskriver en belysningsstyrke på 500 lux for en konventionel kontorarbejdsplads. Vi tager hensyn til disse og andre specifikke krav i vores lysdesign. Få mere at vide om optimal belysning på arbejdspladsen her.
Zoneinddeling og yderligere områder
Ikke kun selve kontoret og dets forskellige belysningszoner, men også alle de rum, der hører til komplekset, skal have en attraktiv og funktionel belysning. Vores lysdesignere dedikerer sig til dit lille eller store belysningsprojekt og bruger et omfattende zonekoncept til at bestemme, hvilke områder der har særlige belysningskrav ud over den egentlige arbejdsplads.
Indgangsområde
I receptionen fokuserer belysningen på at skabe et godt førstehåndsindtryk, et indbydende og blændfrit lys samt optimale synsbetingelser for medarbejderne.
Gangen
Funktionelle armaturer sikrer optimale visuelle forhold i korridorer. Målrettet brug af Akzentlicht giver variation, f.eks. for at fremhæve objekter æstetisk.
Konferencelokale
Ensartet, skarpt lys har en repræsentativ effekt og er afgørende for en intensiv dialog i mødelokalet. Hvis der bruges tilbehør som f.eks. en projektor, er dæmpbar belysning obligatorisk.
Cafeteria
I modsætning til arbejdsområdet anbefales varmhvid, hyggelig belysning til cafeteriet. Mad ser også mere tiltalende ud i dette lys.
Perfekt lysdesign under økonomiske aspekter
Smart solafskærmning som skodder og persienner regulerer mængden af dagslys, der kommer ind i rummet, reducerer varmeudvikling og forhindrer blænding. Samtidig kanaliseres dagslyset dog optimalt ind i rummet.
Intelligente tilstedeværelsesdetektorer skifter belysning efter tilstedeværelse. Derudover registrerer skumringssensorer forekomsten af dagslys. På den måde kan lyset dæmpes eller skiftes efter behov.
Et BUS-system, der dækker hele bygningen, bruges til at kontrollere lysets funktionalitet. I tilfælde af fejl kan der handles uden forsinkelse. Det er også en god idé at integrere sikkerhedsbelysningen.
Billedkilde: dguv