LOUIS POULSEN - "AT GIVE FORM TIL LYSET"
I dag er der ingen, der forbinder Louis Poulsen med et vinimportfirma. Men i 1874 var det netop det. Dette år grundlagde Ludvig R. Poulsen firmaet under navnet "Kjøbenhavns direkte Vin-Import-Kompagni" (The Copenhagen Direct Wine Import Company). Men i dag, mere end 140 år senere, er Louis Poulsen anerkendt som en dansk producent af designerlamper i verdensklasse!
Belysningsserien fra Louis Poulsen
Louis Poulsen er kendt for sine berømte klassiske lamper af anerkendte designere som Vilhelm Lauritzen, Verner Panton, Arne Jacobsen og selvfølgelig Poul Henningsen. Henningsen satte tingene i gang i 1924: sejren på Paris Exposition Internationale des Arts Decoratifs & Industriels Modernes, for eksempel, en international udstilling for dekorativ kunst og industrielt design.
I dag er Louis Poulsen repræsenteret i stilfulde boliger såvel som på utallige kommercielle steder. Det gælder for eksempel et betagende showroom fra Carl Hansen & Søn. Eller restauranten Langelinie Pavillonen i København, som PH Artichoke blev designet til.
Generelt er mange designs udviklet til en specifik belysningsopgave i et professionelt miljø. Louis Poulsens designere er altid blevet stillet over for nye byggeprojekter, og de bliver ved med at blive stillet over for nye udfordringer - og alle kunder nyder godt af resultaterne!
Designere og klassikere fra Louis Poulsen
Uanset om det er navnene på Louis Poulsen-lamperne eller navnene på designerne: Alle har nok hørt dem på et tidspunkt. Hvis du har en forkærlighed for design, vil navne som PH Artichoke eller PH 5 udløse meget specifikke associationer. Funktionelt og alligevel allround slående design. Men samtidig er de så mangfoldige, at de gør en god figur både i hjemmet og til professionel brug.
Og navne som Arne Jacobsen, Poul Henningsen eller Verner Panton leder med rette tankerne hen på de store i designverdenen. Det gælder også de "nye" i porteføljen: Clara von Zweigbergk, Oki Sato og Christian Flindt. "At være designer i dag betyder stadig at være nysgerrig, prøve ting af og forsøge at gøre dem bedre," afslører Christian Flindt i et interview med Lampenwelt og viser en pionerånd, der minder om den, der kendetegnede Poul Henningsen.
Hos Louis Poulsen finder designentusiaster mange kendte navne - til deres egne fire vægge eller det næste store belysningsprojekt, som er en del af denne belysningsproducents store historie.
Poul Henningsens verden
Poul Henningsen blev født i 1894, og hans mor var den danske forfatter Agnes Henningsen. Og hendes søn Poul udvidede da også på et tidspunkt sit virkefelt til også at omfatte skrivning og blev journalist og forfatter. I designentusiasternes bevidsthed er det dog mere sandsynligt, at han vil blive husket for sin karriere som en stor armaturdesigner.
I dag opfatter vi hans design som klassisk og funktionelt, enkelt, men unikt. Men han blev betragtet som en ukonventionel tænker med et oprørsk træk. På hans tid var hans design et brud med mange traditioner. Acceptere status quo? Det gjorde han aldrig.
Et eksempel er det legendariske system med tre skjolde på PH 3/2 fra 1927. Det forhindrer blænding over hele linjen - en ægte nyskabelse for boligområdet. Han var en pioner inden for forholdet mellem lysstrukturer, skygger, refleksioner og lysgengivelse.
Han har arbejdet for Louis Poulsen hele sit liv. Selv efter hans død i 1967 er hans værker stadig blandt de mest populære og bedst kendte i lysets historie.
Klassikere af Poul Henningsen
PH Artichoke
PH Artichoke blev designet i 1958 til restaurant Langelinie Pavillonen i København. Dens karakteristiske træk er de 72 blade, som giver et symmetrisk, blændfrit lys.
PH 5
Denne klassiker til stuer, restauranter og hoteller blev også designet i 1958. PH 5 blev udviklet som reaktion på hyppige ændringer i form og størrelse på traditionelle glødepærer.
PH 3/2
Den legendariske PH 3/2 blev designet i 1925/26 og er nu en ravfarvet limited edition til ære for 125-års jubilæet. tilgængelig i anledning af Louis Poulsen 50 års fødselsdag.
Vilhelm Lauritzens verden
Hans designede lamper og bygninger repræsenterer essensen af det, vi i dag forstår ved begrebet "modernitet" - og har gjort det siden 1930'erne.
Vilhelm Lauritzen (1894-1984) var en af de vigtigste danske arkitekter nogensinde og en banebrydende repræsentant for den danske funktionalisme. Han tegnede Nørrebro Teater (1931-1932), Daells Varehus' stormagasin (1928-1935), Danmarks Radios hus (1936-1941) og Københavns første lufthavn (1937-1939).
Lauritzen har også designet nogle fantastiske armaturer - for eksempel til Danmarks Radio, som han også har designet som en helhed. I dag er disse lamper kendt som VL38 og VL45.
Kendere ved, at de blev designet til et radio- og tv-center. Alle andre kan fortælle denne historie fra nu af. Og få et ægte designikon ind i dit hjem med lamperne med den markante skærm.
VL45 Radiohus
Denne pendellampe blev designet i 1940'erne til det danske radio- og tv-center. Dens kendetegn er messingophænget og det mundblæste glas i tre lag.
VL38 gulvlampe
Denne gulvlampe var også en del af indretningen af det danske tv- og radiocenter. Deres retroflair og bløde, buede udtryk er deres kendetegn.
VL38 bordlampe
VL38 bordlampen er en ægte Vilhelm Lauritzen-klassiker. På et skrivebord giver den det bedste lys og er et stilfuldt tilbehør til hjemmet for ægte designelskere!
Verner Pantons verden
Den danske designer og arkitekt Verner Pantons værker er et udtryk for hans eksperimentelle åre. Hans samarbejde med Louis Poulsen begyndte i 1959.
Hans lys kunne næsten kaldes "psykedeliske" på grund af de livlige farver og fantasien i deres design. Hans lys er helt funktionelle og grafisk tydelige på trods af deres finesse. En sammenhængende figurativ struktur, der giver rummene en ekstra dimension.
Den legendariske mand er virkelig berømt for sin panthella. Den skulle spille en særlig rolle i den store udstilling "Lys og Farver" på Designmuseum Trapholt i Kolding.
Desværre fik mesteren, som havde planlagt hele udstillingen som et sammenhængende kunstværk, ikke selv lov til at se den. Han døde i 1998 kort før åbningen. Men hans værker lever videre.
Panthella gulvlampe
Panthella-serien blev skabt i 1971. Dens uafbrudte popularitet skyldes også dens organiske form. Det er et markant, men diskret indretningsobjekt.
Panthella Mini Krom
Kromversionen af bordlampen giver Panthella fra 1971 et særligt moderne, næsten futuristisk præg. Den har også den markante form her.
Panthella Mini
Miniversionen af Panthella er endnu mere alsidig. Hun har haft denne store variation af farver siden 1998, hvor hun blev bedt om at præsentere Verner Pantons livsværk på udstillingen "Light and Colours".
Arne Jacobsen verden
Arne Jacobsen var arkitekt. En af de helt store. I 1927 tog han afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og fortsatte med at udvikle og konsolidere sit verdensomspændende omdømme.
For eksempel med Nationalbanken i København. SAS Royal Hotel & Terminal, også i København. Eller St Catherine's College i Oxford.
Ud over hele bygninger designede han også bestik, dørhåndtag, badeværelsesbeslag, tekstiler, tapetmønstre - og selvfølgelig lysarmaturer.
Bordlampen AJ er intet mindre end en filmstjerne - selv i science fiction-film. Forekomsten i fremtidsutopier viser, hvad der kendetegner alle denne mesterarkitekts værker: en usædvanlig klarhed i designet, som man let kan forestille sig også vil være efterspurgt i fremtiden. Både i den nære og fjerne fremtid.
Eklipta
Denne væglampe blev skabt i 1959 til rådhuset i Rødovre. Senere optrådte hun også på St Catherine's College. I dag findes armaturet ofte som den arkitektoniske prik over i'et.
AJ bordlampe
Arne Jacobsens måske mest berømte model blev skabt i 1960 til SAS Royal Hotel i København (Radisson Blu). I dag betragtes lampen som et uforglemmeligt designikon i Louis Poulsen-stilen.
AJ udendørs væglampe
AJ-modellens udendørslampe blev også brugt på SAS Royal Hotel. I private udendørsarealer demonstrerer den markante væglampe straks beboerens sans for stil.