Op til 65% rabat på 20.000+ produkter samt op til 15% ekstra på næsten alt
Hvis du tænker på pærer, så er det forhåbentlig LED. Eller er du en af dem, der stadig sørger over den gode gamle glødepære? Det har du ikke brug for. Hvis du ikke vidste det, kan moderne LED-teknologi gøre alt, hvad dens forgængere kunne gøre med hensyn til optik og lyseffekt. Men én ting ad gangen. Lad os starte med en oversigt over alle de tilgængelige lamper.
Læs også vores guideartikel: Glødelamper og deres moderne alternativer.
Vil du have et overblik? Værsgo. For at opsummere helt enkelt: Der er termiske radiatorer, udladningspærer, LED'er og OLED'er. Hvad ligger der bag, spørger du? Vi vil med glæde besvare dine spørgsmål:
De dage, hvor man skulle skifte lampe med jævne mellemrum, er endelig forbi. Med moderne LED-teknologi har du den luksus, at du næsten ikke behøver at skifte lys. Men det kan forbedres endnu mere: Der findes også lamper, hvor pæren er permanent installeret. Jeg bliver nødt til at skille mig af med hele armaturet, tænker du sikkert. Ja, det er rigtigt. Men først efter ca. 50.000 timer. Med en daglig brug på 4 timer giver det næsten 35 år. Hvis det er tilfældet, er du uden tvivl allerede i lysekronen efter nyt lys.
Godt at vide: Moderne LED-teknologi, som kan installeres permanent i armaturer, giver designere meget mere plads til at realisere kreative ideer. Hvor lampefødder og pærer tidligere bestemte designet af et armatur, er lysdioder ved at træde i baggrunden - fordi de kan.
Det er faktisk ret enkelt. Sluk for strømmen, tag den gamle pære ud, sæt den nye i og tænd for strømmen igen. Men de vil selvfølgelig spørge: Hvad nu, hvis jeg vil skifte til LED? Det er slet ikke noget problem. Med eftermontering. Det er LED-pærer, der har samme standardiserede sokkel som deres forgængere - for eksempel den traditionelle glødepære og halogenpæren. Hvis du altid har brugt en traditionel glødepære med E27-fatning til dit armatur, skal du blot købe en LED-pære med samme fatning. Så enkelt er det.
**Og hvad med lysstyrken? Det er et legitimt spørgsmål. Når alt kommer til alt, vil du gerne have det samme hyggelige lys i din stue som før. Sammenlignelige værdier er tilgængelige i butikken under produktoplysningerne. Før kiggede man på watt, nu er lumenværdien afgørende. Du kan nogenlunde huske dette: Watt-tallet for en traditionel glødepære ganget med ti giver den omtrentlige lumenværdi.
Der er ikke noget, der slår hygge. Her spiller lyset en stor rolle. Hvis det kan dæmmes, så meget desto bedre. Primært kan traditionelle glødepærer og halogenpærer dæmmes uden problemer. Alle andre pærer skal være mærket som dæmpbare. Det står i produktoplysningerne og på emballagen.
Tip: En lampe, der er mærket som dæmpbar, kan ikke automatisk bruges sammen med enhver dæmper. Den skal være kompatibel. Ellers kan det ske, at pæren flimrer, dæmper dårligt eller i værste fald går i stykker. Vil du gerne vide, hvad der passer sammen? Vores specialiserede rådgivere vil med glæde hjælpe dig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Alle lyskilder bliver varme til en vis grad, også LED-pærer. Halvlederkomponenter er derfor udstyret med kølelegemer i overensstemmelse hermed. Men LED'er bliver ikke så varme, som traditionelle glødepærer plejede at blive.
Den ene pære er tydeligvis gaderne foran. Har du gættet det? LED-pæren. Der er mange grunde til, at det er skånsomt for pengepungen:
Interessant for erhvervskunder: Natriumdamppærer er en økonomisk pære, selv om de kun er beregnet til industriel brug. Ud over udendørs industriområder er fodgængerovergange også belyst. Typisk for disse lamper er et gult lys med ekstremt dårlig farvegengivelse.
Det er lyskilder med en særlig [lysfarve].(https://b2c/inspiration/fassung-und-sockel-einfach-erklaert) Baggrund: Der skelnes groft mellem tre lysfarver. Disse er:
Hvis du køber en dagslyslampe - for eksempel med 6.500 Kelvin - kan den allerede virke meget kølig og blålig. Det er man nødt til at vide: Kunderne forestiller sig ofte naturligt dagslys og bliver så skuffede over kunstigt dagslys. Det skyldes, at de ofte fejlagtigt forventer et varmt lys. Denne opfattelse gælder i hvert fald for centraleuropæere. I varme lande som Kina eller Afrika er disse pærer faktisk meget populære. Undrer du dig over, hvad du egentlig kan bruge en dagslyslampe til? De er ideelle til arbejdsrum som f.eks. kælderen.
Heldigvis behøver du ikke længere at vælge i dag. Til hyggeligt, svagt lys. Eller for stærkt lys til at arbejde - smarte pærer gør det muligt. De giver dig mulighed for at skifte mellem varmhvid, dagslys hvid eller endda flerfarvet efter behag. 16 millioner farver er f.eks. muligt med LED-pærer fra Philips Hue. Den kan styres via en smartphone-app, og et vilkårligt antal lysscenarier kan defineres og kaldes frem afhængigt af stemningen.
Oplev også de praktiske Smart Home Starter Sets fra Philips Hue.
Tidligere blev brugte glødepærer simpelthen smidt ud sammen med husholdningsaffaldet. Desværre er det ikke længere så nemt i dag. Siden forbuddet mod glødelamper og introduktionen af mere effektive pærer er der et par ting, man skal være opmærksom på. LED-pærer, lysstofrør og sparepærer har ofte komponenter, der skal bortskaffes som farligt affald.
Reglen er faktisk ret enkel: Hvis en pære er mærket med dette symbol, må den ikke smides ud sammen med almindeligt husholdningsaffald, men skal bortskaffes separat. Det er her, loven om elektrisk og elektronisk udstyr (ElektroG) gælder.
Bortskaffelse er gratis på genbrugsstationer og hos elektroforhandlere. Boligarmaturer skal også bortskaffes der - uanset om det er armaturer med fastmonterede LED'er eller armaturer med separate pærer.
Det gør LED-pærer ikke. Og det er endnu en fordel blandt mange. Kviksølv er indeholdt i disse pærer:
Traditionelle glødepærers tid er for længst forbi. Siden 1. September 2018, har selv halogenpærer ikke længere en rosenrød fremtid foran sig. Det skyldes, at den sjette og sidste fase af EU's lampeforordning trådte i kraft på denne dato. Hvad betyder det? At alle lamper med ikke-retningsbestemt lys nu skal have mindst energiklasse B. Dette svarer til en slukning for alle tilsvarende halogenpærer.
Ikke berørt af EU-forordningen er:
Har du mange flere spørgsmål om lyskilder af alle slags? Så tag kontakt til vores specialiserede rådgivningstjeneste _Her_ du kan få adgang til vores kontaktformular.
De overstregede priser svarer til producentens vejledende udsalgspris.
Alle priser er inklusiv 25 % moms, men eksklusiv fragtomkostninger.
Lampenwelt GmbH VAT-No.: DE815559897