Du går ind i haven - lyset tændes. Du kører op ad indkørslen - lyset tændes. Synes du, at dine vejlamper er meget gennemtænkte? Det er rigtigt, og det er også meget nemt at realisere: Du skal bare vælge en model med bevægelsessensor. Det beskytter dig ikke kun mod kørselsfarer. Selv indbrudstyve, der forfølger dig i mørket, er lettere at slå på flugt, hvis de overraskes af lyset. I øvrigt giver en bevægelsessensor simpelthen meget mere komfort i hverdagen. Og du kan spare din pung og miljøet på samme tid, hvis lyset ikke er tændt hele tiden.
Det er helt op til dig, om du vil installere dine vejlamper fast eller fleksibelt. Frostsikre fundamenter** eller tilsvarende faste overflader er velegnede til permanent installation. Men du kan lide det fleksibelt? Så skal du vælge en model med et jordspyd, som kan flyttes rundt i den løse jord, som du ønsker. Hvis armaturet forsynes med strøm, bestemmes radius af kablet. Med Solar er du helt uafhængig.
Tip: Har du besluttet dig for et fastmonteret armatur med netspænding? Så skal du have en specialist til at installere den. Selv om du kan hjælpe med at grave de underjordiske kabler ned, bør du overlade tilslutningerne til elektrikeren.
Vejlamper er som regel mellem 60 og 150 cm høje. Dette er helt uafhængigt af, om de har en bevægelsessensor eller ej. Tip: Jo højere oppe lyspunkterne - dvs. pærerne - er, jo større er det område, der belyses. Omvendt betyder det også, at jo højere armaturerne er, desto færre armaturer er der brug for i alt for at belyse stien godt. Så kan de placeres på større afstand.
Det sikrer, at lyset kun tændes, når det er mørkt eller allerede er mørkt nok. For ingen har brug for en vejlampe, der skinner som solen. Det er ikke kun unødvendigt, men også spild af energi. En skumringssensor registrerer, hvor lyst det er. Hvis lysintensiteten falder under en bestemt lysintensitet, får det bevægelsessensoren til at reagere og vejlampen til at tænde. Så det giver bestemt god mening.
Tip: Selv om din vejlampe ikke har en bevægelsessensor, er det en god idé at bruge en skumringssensor. Takket være den behøver du ikke at tænde havebelysningen manuelt om aftenen. Et stort plus med hensyn til komfort.
Praktisk nok er der også vejlamper, der kan skifte fra drift i bevægelsessensor til kontinuerlig drift. Når alt kommer til alt, er der mange forskellige situationer, hvor du måske vil have permanent lys i din have til en forandring. For eksempel til en havefest - en virkelig stemningsfuld modtagelse for dine gæster.
Hvis det er en soldrevet vejlampe, har den også et genopladeligt batteri. Når alt kommer til alt, skal solens energi lagres et sted til natten. Tip: Solcelledrevne lys skal altid placeres, så de kan få nok sollys. Det er den eneste måde, du kan regne med fuld lysstyrke om natten.
De sparer begge på strømmen. Og de beskytter begge miljøet. Vi taler om LED-pærer og bevægelsessensorer. Og det er derfor, de passer så godt sammen. Vejlamper med bevægelsessensorer bør derfor altid drives med LED-pærer, hvis du har valget. Da der også findes vejlamper med permanent installeret LED-teknologi, slipper du for at skulle træffe en positiv beslutning i dette tilfælde.
Yderligere fordele ved LED-pærer:
Godt at vide: Hvis du alligevel leger med tanken om at skifte til sparelamper, siger vi: Lad være med at gøre det. Det skyldes, at de har brug for en vis tid til at opnå fuld lysstyrke. Men du forventer fuld lysstyrke fra din vejlampe med det samme, når bevægelsessensoren "slår alarm". Vi taler trods alt om sikkert oplyste stier her. God synlighed kan ikke udskydes til senere.
En registreringsvinkel på 120 grader er tilstrækkelig til en sti. Der findes dog også modeller, der dækker mere. Du kan også nedgradere fra 360 grader med blændeåbninger efter behov. Tip: Hvis registreringsvinklen er for bred, kan din bevægelsessensor blive aktiveret fra naboejendommen. Det er der selvfølgelig ingen, der ønsker. Men den skal heller ikke være for lille - hvis du f.eks. tænker på tyveknægte. Når alt kommer til alt, bør de afskrækkes i god tid med ordentlig belysning.
Vand og elektricitet er ikke kompatible. Du bør derfor ikke lade dine vejlamper stå ubeskyttet ude i vind og vejr. For beskyttelse mod fugt og fremmedlegemer er udendørslamper normalt udstyret med en såkaldt kapslingsgrad. Det første ciffer angiver beskyttelse mod snavs, det andet mod fugt. Til vejlamper anbefales mindst kapslingsgrad IP44. De er således immune over for fremmedlegemer, der er større end en millimeter, og vandsprøjt.
Er et armatur, der kun giver lys, ikke nok for dig? Er du fan af ekstra funktioner? Så kan du måske især lide vejlamper med ekstra stikkontakter. Lamperne er permanent installeret og tilsluttet strømforsyningen. Du kan derfor trække strøm fra dine stikkontakter, så meget du vil. Opladning af mobiltelefonen, tilslutning af plæneklipperen, tilslutning af lyskæderne - intet problem. De dage, hvor man bandede over manglen på strømkilder i haven, er forbi.
Det kan man godt sige. Men materialet er ikke kun overbevisende på grund af dets robusthed. Det ser også godt ud og er særdeles nemt at rengøre. Rustfrit stål er også ufølsomt over for korrosion. For ikke at nævne, at det også er ekstremt stabilt og temperaturbestandigt. Så absolut overbevisende over hele linjen.
Men aluminium, som ofte bruges til pullerter, er også vejrbestandigt. Andre populære materialer til rammen er kobber, messing og sten. Lampeskærmen er normalt lavet af glas eller plast.
*Har du brug for råd om, hvilket lys der passer bedst til din have? Hvis det er tilfældet, bedes du kontakte vores tekniske rådgivningstjeneste for detaljerede spørgsmål. _Her_ finder du vores kontaktformular.
De overstregede priser svarer til producentens vejledende udsalgspris.
Alle priser er inklusiv 25 % moms, men eksklusiv fragtomkostninger.
Lampenwelt GmbH VAT-No.: DE815559897
**Kartell vinterkampagne: op til 15 % rabat på udvalgte Kartell-lamper. Gælder fra 3. til 26.1.2025 eller så længe lager haves. Produkterne er allerede nedsat.