Belysningskoncepter til hjemmet

Belysningskoncepter til hjemmet

Ud over møbler, farver og materialer spiller belysning også en vigtig rolle for at skabe en følelse af velvære, når man indretter et hus eller en lejlighed. Hvis du er i bygge- eller renoveringsfasen, kan du aktivt gribe ind i belysningskonceptets fremtidige muligheder ved at informere (indretnings)arkitekten eller elektrikeren om dine egne krav. Tilstrækkelige loft- og vægtilslutninger og stikkontakter skaber et godt grundlag for et fleksibelt belysningskoncept. Men selv om forbindelserne i dit eget færdige hus, din ejerlejlighed eller din lejede lejlighed er faste, kan du maksimere den behagelige belysning med et smart belysningskoncept bestående af grund-, zone- og omgivelsesbelysning og de rigtige armaturer.

Belysningskoncepter til hjemmet

Hvad er et belysningskoncept?

I opholdsrum såvel som udendørs er både perfekt orientering og det bedste feelgood-lys vigtigt. Desuden skal der være tilstrækkeligt med lys til særlige aktiviteter, f.eks. læsning eller arbejde. Et godt belysningskoncept kombinerer derfor direkte lys og indirekte lys for at give de bedste lysforhold til enhver tid.

Men i dag er armaturer ikke længere kun funktionelle lyskilder: Armaturets design kan tilpasses den personlige indretningsstil takket være et stort udvalg af interiørtrends og populære boligstile fra moderne til Scandi, country house eller klassisk til vintage.

Et moderne belysningskoncept til dine egne fire vægge kombinerer forskellige lyskilder, der matcher din personlige indretningsstil og altid giver det rigtige lys til enhver situation.

Et intelligent belysningskoncept er lettere at realisere i dag end nogensinde før. En smart LED-lyskilde eller generelt et smart belysningsprodukt med permanent installeret LED-belysningsteknologi er alt, hvad du behøver for at komme i gang.

Belysningskoncepter til hjemmet

Hvad er vigtigt for god belysning i byggefasen?

Planlægningen af belysningen er en opgave for arkitekten eller en særligt udpeget indretningsarkitekt. Elektrikeren overtager installationen af de planlagte forbindelser. Som bygningsejer kan og bør man dog se på designet i god tid, så man senere kan implementere et godt belysningskoncept. For at opnå dette bør bygningsejeren tænke på lysdesign på et tidligt tidspunkt baseret på plantegningerne. Dette omfatter aspekter som:

  • Forekomst af dagslys pr. rum: Er der rum, som ikke har adgang til dagslys, eller som har et særligt behov for kunstigt lys på grund af små vinduer eller orientering?
  • Skal nogle rum have et nedhængt loft for at kunne installere spotlights?
  • Er der planlagt vægforbindelser i stuerne for at skabe et varieret belysningskoncept indenfor?
  • Er der nok stikkontakter til at tilslutte alle elektriske apparater, og er der mulighed for at tilføje bord- og gulvlamper når som helst? Det er især vigtigt i nærheden af planlagte sofaer, lænestole og arbejdsområder, men også i passager som korridoren.
  • Udendørsområdet kræver omfattende planlægning. Her skal man overveje tilslutningsmuligheder for indbyggede spotlights samt for stibelysning, sokkelbelysning og vægtilslutninger på facaden. Lofts- og pendelarmaturer under overdækkede udendørsarealer er meget moderne og bør derfor tages med i planlægningen.
  • Intelligente belysningskoncepter er ofte ikke bundet til bygningens elektriske installation. Der findes dog også kablede systemer. Du kan derfor begynde at tænke på smarte hjem allerede i byggefasen.

Hvilke typer belysning er der?

Et godt belysningskoncept kombinerer altid de tre grundlæggende belysningstyper. Det gør belysningskonceptet varieret, anvendelsesorienteret og sidst, men ikke mindst, harmonisk og tiltalende.

Grundlæggende belysning

Også kendt som almen belysning. Dette refererer til en eller flere lyskilder, der giver ensartet og omfattende lysstyrke. De bedste eksempler er pendel og loftslamper.

Zone-belysning

Også kendt som områdebelysning. Det drejer sig om lyskilder, der giver mere lys på et bestemt sted til bestemte aktiviteter. Et eksempel er det direkte lys fra lysbuearmaturer.

Omgivende belysning

Også kendt som dekorativ belysning. Dette refererer til lyskilder, der ikke primært bruges til at give lysstyrke, men til at forbedre stemningen. Et eksempel er det indirekte lys fra LED-strips eller bordlamper.


Hvilket lys egner sig til opholdsrum?

For at beslutte, hvilken lyskilde (eller armatur med fastmonterede LED'er) der er særligt velegnet til hvilket rum, er det værd at se på de vigtigste egenskaber ved en lyskilde. Alle disse oplysninger findes i produktoplysningerne for lampen eller armaturet.

Lysfarve
Lysfarve

Ikke alt hvidt er ens. Lysfarven, også kendt som farvetemperaturen, angiver, hvor varmt eller koldt lyset fra en bestemt lyskilde opfattes. Varmt lys <3.300 Kelvin bruges normalt i stuer. Universelt hvidt lys (3.300 til 5.300 Kelvin) bruges til arbejdet. Koldt, såkaldt dagslyshvidt lys bruges primært i bryggerser.

Farvegengivelse
Farvegengivelse

En lyskildes farvegengivelse afgør, om alle farver i rummet gengives fuldt ud. Dette måles med CRI-værdien. En CRI-værdi på 100 svarer til gengivelse som under dagslysforhold. CRI >80 anbefales stærkt til opholdsrum og har en synlig positiv effekt på f.eks. indretning, vægfarver, tøj, billeder og mad.

Lumen
Lumen

I stedet for watt beregnes en lyskildes lysstyrke nu i lumen. Værdien har altid eksisteret, men antallet af watt er blevet etableret i hverdagen. Fordelen er, at en lyskilde i dag kan referere til glødelamper i form af en sammenligningsværdi - 800 lumen svarer f.eks. til en gammel 60-watts glødelampe. 100-150 lumen pr. kvadratmeter anbefales til opholdsrum.


Hvordan oplyser jeg mine rum korrekt?

Belysningskoncepter til stuen

I stuen giver loftslamper, loftsspots med flere flammer eller LED-paneler generel belysning over store områder. Ud over tilslutninger til væglamper, som også kan bruges til dekorative formål, er det vigtigt med fatninger til bordlamper og gulvlamper. Loftslamper med læselys giver hyggeligt indirekte og direkte lys til læsning. Stemningen skabes f.eks. af LED Stripes.

Belysningskoncepter til arbejdsværelse og kontor

I undersøgelsen er det vigtigt med en kombination af lys omgivelsesbelysning og fleksibelt justerbar, ideelt dæmpbar zonebelysning. På professionelle kontorer bruges ofte standardkontorlamper, nogle gange med direkte og indirekte lyskomponenter. I hjemmet bruger man derimod ofte en blanding af loftslampe, alternativt indbygningsspot og skrivebordslampe.

Belysningskoncepter til badeværelset

Multi-flame loftslamper bruges på badeværelset til at give lys i alle hjørner af badeværelset. Desuden er der ofte spejlbelysning på spejlet, som kræver vægtilslutning. Armaturerne i badeværelset skal opfylde særlige krav til fugtbeskyttelse og har derfor en høj IP-beskyttelsesgrad, afhængigt af beskyttelsesområdet. Et eksempel er IP68-indbygningsspots til det umiddelbare bruse- og badeområde: beskyttet mod at være permanent under vand.

Belysningskoncepter til spisestuen

Den klassiske lyskilde til belysning af spisepladsen er pendlen, hvis form, størrelse og mange flammer er afstemt efter spisebordets dimensioner. Et eksempel er en pendel med flere flammer i en række til et aflangt bord. Belysningskonceptet bliver meget varieret, når der bruges væglamper i spisestuen til at give et behageligt, indirekte lys som alternativ til pendler. Møbellamper i skabene skaber en stilfuld atmosfære.

Belysningskoncepter til soveværelset

En lys loftslampe giver lys i soveværelset, så man kan orientere sig, klæde sig på og meget mere. Lyset er dog ofte for skarpt om aftenen og suppleres derfor med sengelamper eller fastmonterede væglamper, nogle gange med læselys. Hvis du planlægger loftsudtag til pendler, kan de hænges stilfuldt op på hver side af sengen. Du kan begynde at tænke på dit drømmesoveværelse og dets belysningskoncept allerede i byggefasen.

Belysningskoncepter til køkkenet

Til generel belysning i køkkenet bruges moderne LED-paneler, loftsspots med flere flammer, loftslamper eller pendler til at give lys over et stort område. Da køkkenet har mange vinkler på grund af køkkenskabene, og folk arbejder i mange forskellige stillinger, bruges møbellamper til at give lys på arbejdsfladerne. Det er meget stilfuldt at bruge nedhængte armaturer over en disk.

Belysningskoncepter til udendørsområdet

Belysningskoncepter i haven er meget forskellige og afhænger af stedet. Ligesom i fugtige rum indendørs er det også vigtigt i udendørs områder at sikre, at IP-beskyttelsesgraden svarer til installationsstedet. I tvivlstilfælde står vores kundeservice altid til rådighed for at besvare dine spørgsmål.


Belysningskoncepter til kommercielle projekter

Lysdesign til kommercielle projekter er ikke kun baseret på den individuelle virksomhedsidentitet, men også på det tilgængelige budget og de juridiske standarder. Professionelt lysdesign bruges derfor til catering, hoteller, butiks- og messebelysning samt andre områder som f.eks. uddannelsesinstitutioner eller offentlige faciliteter. Vores dygtige og erfarne lysdesignere er klar til at tage enhver udfordring op.


OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL: Ofte stillede spørgsmål om energibesparelser

Hvad er et belysningskoncept?

Hvorfor har du brug for et belysningskoncept?

Hvad skal du være opmærksom på, når det gælder god belysning?

Hvilken slags belysning er der?

Hvordan belyser jeg min stue ordentligt?