Bortskaf lyskilder korrekt
Mange lyskilder indeholder værdifulde ressourcer, som kan genbruges gennem korrekt genanvendelse. Desuden indeholder nogle gamle lyskilder, f.eks. sparepærer, små mængder af skadelige stoffer, som kan være til fare for sundhed og miljø. Derfor må de fleste lamper og lys ikke smides ud sammen med almindeligt husholdningsaffald, men skal afleveres på en genbrugsstation for farligt affald. En returnering til forhandleren er også mulig.
Quick-Check: Bortskaffelse af lyskilder
- Traditionelle glødepærer
- Halogenpærer
- Kompaktlysstofrør med eller uden ballast (energibesparende lamper)
- Lysstofrør (fluorescerende lamper)
- Udladningslamper (herunder metaldamplamper)
- LED-pærer
Er den gamle pære gået i stykker? Køb erstatningspærer nu!
Vi anbefaler, at man skifter til LED senest, når man skifter lyskilde. LED-belysningsteknologi har en længere levetid, sparer betydelige mængder energi og giver mulighed for at tilpasse lyset præcist til den personlige smag og anvendelsesområdet.
Bortskaf lamper og lys korrekt
Glødelamper kan smides ud i husholdningsaffaldet, men ikke i glasbeholderen, da metaltråden er svær at adskille fra glasset.
Ligesom glødelamper - som de er nært beslægtede med - hører halogenlamper hjemme i husholdningsaffaldet og ikke i glasbeholderen.
Lysstofrør - i daglig tale ofte kaldet neonrør - indeholder kviksølv og skal afleveres på en genbrugsstation for farligt affald.
På grund af kviksølvindholdet skal ubeskadigede energisparepærer afleveres på et indsamlingssted for farligt affald eller en genbrugsstation. Proceduren for beskadigede elsparepærer er forklaret nedenfor.
Lamper, f.eks. pendel-, loft-, bord- eller gulvlamper, betragtes som affald af elektrisk udstyr og skal derfor afleveres på et indsamlingssted. Dette gælder også for dekorative armaturer med permanent installerede LED'er, såsom LED-paneler eller LED-strips.
LED-lamper skal også afleveres på et indsamlingssted. Som gamle elektriske apparater må de ikke smides ud sammen med almindeligt husholdningsaffald. Der er dog ingen skadelige stoffer i LED-lamper.
Hvad gør jeg med ødelagte eller revnede sparepærer?
Energibesparende lamper går normalt ikke i stykker, hvis de bruges forsigtigt. Når deres levetid er overskredet, går de simpelthen i stykker. **Men hvis en energisparepære går i stykker, slipper der sundhedsskadeligt kviksølv ud.
Bevar roen og følg disse trinvise instruktioner for at bortskaffe den ødelagte energisparepære hurtigt, nemt og sikkert:
- Sluk for varme og aircondition
- Udluft rummet i mindst 15 minutter
- Bliv ikke på værelset i dette tidsrum
- Tag gummihandsker på
- Fej fragmenterne sammen med et stift stykke pap
- Læg resterne i en lufttæt beholder (f.eks. et syltetøjsglas)
- Tør glatte gulve af med en fugtig klud
- Læg også rengøringskluden i en lufttæt beholder.
- Absorber støv og splinter på tæpper, tæpper og polstring med selvklæbende tape
- Læg klæbebåndet sammen med støv og splinter i en lufttæt beholder.
- Beholderne hører ikke hjemme i husholdningsaffaldet, men afleveres på et indsamlingssted for farligt affald.
- Rengøringsredskaber og gummihandsker kan bortskaffes sammen med husholdningsaffald.